Search in Information

Showing 17 Information results for Ateles

Ateles spider monkeys

but the name was changed to Ateles in 1806. There is much debate about how the 7 species evolved from one another, and if some of them should be combined into one species. They were originally grouped based off of morphological characteristics, such as pelage color and hair length. Over time, researchers have grouped them based off of other factors, such as genetic data and phylogenetic analysis. Each of these methods led to different results, but most approaches agree that Ateles paniscus is the basal

Ateles chamek Chamek spider monkey

spider monkeys were often confused with another closely related species, Ateles paniscus, red-faced spider monkeys. Ateles chamek was once thought to be a sub-species of Ateles paniscus. Ateles chamek can be distinguished from the closely related Ateles paniscus by several external characteristics. Black-faced black spider monkeys typically have an all black pelage, and a black face color in contrast to the lighter red-faced Ateles paniscus. Additionally, Ateles chamek typically has shorter hairs on the

Ateles hybridus brown spider monkey

Brown spider monkeys, Ateles hybridus, are restricted to subtropical and tropical moist lowlands in Venezuela and Colombia. There are two recognized subspecies of A. hybridus, Ateles hybridus hybridus and Ateles hybridus brunneus. The former occurs in both Colombia and Venezuela, inhabiting forests from the right bank of the Río Magdalena to areas extending into western parts of Venezuela. Ateles hybridus brunneus can only be found in Colombia, ranging between the lower Ríos Cauca and Magdalena in the

Ateles geoffroyi Central American spider monkey

The black-handed spider monkey is found along both coasts of Mexico from Tamaulipas in the northeast and Jalisco in the west south to northwestern Colombia. Ateles geoffroyi inhabits mature rainforest and montane forest. Head and body length ranges from 305 to 630mm, and tail length from 635 to 840mm. With respest to body length, Ateles geoffroyi has extremely long limbs and tail. The head is small and the muzzle substantial. The upper fur is black, brown, or reddish and the face is often marked with a pale

Ateles belzebuth white-bellied spider monkey

White-bellied spider monkeys, Ateles belzebuth, are found in the northeastern portion of the Amazon in South America. Colombia, Venezuela, Peru, Ecuador, and Brazil are all countries that this species is known to inhabit. White-bellied spider monkeys are found in the rainforests of northern South America. They live in the upper levels of tall forests and can be found at a maximum elevation of 1,800 m. A. belzebuth has a similar shape to A. paniscus, with arms and legs longer than the body. These monkeys

Ateles fusciceps brown-headed spider monkey

Ateles fusciceps, the Brown-headed Spider Monkey, can be found from Central America to northern South America (Primate Gallery 2000). Brown-headed Spider Monkeys are found in the rainforests of Central and South America. The majority of their time is spent in the uppermost branches of trees, foraging for food. Most climates allow them to live year-round in the same area. However, in drier habitats, they must travel up 18 km (10 mi.) each day in search of food(Microsoft Encarta 2000). Brown-headed Spider

Ateles paniscus black spider monkey

Atelerix African hedgehogs

Atelerix algirus north African hedgehog

Atelerix albiventris four-toed hedgehog

Atelerix frontalis southern African hedgehog

Atelidae howler and prehensile tailed monkeys

of the atelids are considered agricultural pests. Both Brachyteles species, Oreonax flavicauda, 3 species of Alouatta, and 2 subspecies of Ateles geoffroyi are on Appendix I of CITES. Alouatta pigra, Ateles marginatus, and Brachyteles arachnoides are considered endangered by the IUCN. Ateles hybridus, Brachyteles hypoxanthus, and Oreonax flavicauda are considered critically endangered. The muriquis (Brachyteles) are the only New World monkeys restricted to the Brazilian Atlantic rainforest, making them

Nyctibius grandis great potoo

highly cryptic coloration. During the day great potoos remain relatively motionless, and upon disturbance completely freeze in increase vigilance. The known predators of great potoos include monkeys (Cebus, Ateles geoffroyi, and Alouatta palliata), tayras (Eira barbara), and collared forest falcons (Micrastur semitorquatus). Parents are present at the nest during the day and use their cryptic coloration to camouflage the nesting hole. Great potoos are a predatory species that prey on larger flying

Chiropotes satanas brown-bearded saki

weeks. In these cases the lost monkey often temporarily joins groups of Ateles or mixed groups of Cebus apella and Saimiri sciureus. Brown-bearded sakis use a variety of sleeping trees and do not return to the same sleeping site each night. Locomotion in C. satanas is characterized as arboreal quadrupedalism with some leaping and climbing. Climbing only accounts for 2% of locomotion, leaping accounts for 18%, and quadrupedal branch walking and running account for the vast majority of locomotion at 80

Alouatta howler monkeys

Alouatta is the basal group within family Atelidae, separate from its three sister taxa: Ateles, Lagothhrix, and Brachyteles. This is why Alouatta is often separated into a different subfamily, Alouattinae. The fossil record evidence shows that Alouatta may have begun to evolve away from other taxa during the middle Miocene, then spread between North and South America. According to Doyle (2021), howler monkeys were split between Mesoamerica and South America sometime around 13mya, and diversification of

Atelocynus microtis short-eared dog

in the past. There is ongoing research being conducted on short-eared dogs in Peru. Efforts are being made to provide vaccinations for domestic dogs in the range of short-eared dogs in order to prevent disease transmission and there are efforts in place to expand studies of their ecology and conservation outside of Peru. The generic name Atelocynus comes from the Greek words "ateles" (imperfect) and "cyon" (dog) while microtis is formed from the Greek words "micros" (small) and "ot" (ear).Atelocynus

Alouatta pigra Mexican black howler monkey

Pavelka, 2006). Other cats, large birds of prey, and large arboreal snakes are also potential predators (Treves, Drescher, & Snowdon, 2003). Humans have been known to illegally catch individuals for pets, and they are occasionally eaten by humans (Kitchen, Horwich, & James, 2004). Mexican black howler monkeys are often found living in close conjunction with Ateles geoffroyi and other spider monkeys (Estrada et al., 2004). They are also important for the role they play in seed dispersal (Van Bell, 2006

Privacy Consent Preference

This website uses some essential cookies to make it work. We’d like to set additional analytics cookies to analyze site usage. We won’t set these additional cookies unless you accept them.