Search in Information
Showing 16 Information results for Canis lupus arctos
Canis aureus golden jackal
Canis simensis Ethiopian wolf; Simian jackal; Simien fox
The Ethiopian wolf has a very restricted range. It is found only in six or seven mountain ranges of Ethiopia. This includes the Arssi and Bale mountains of southeast Ethiopia, the Simien mountains, northeast Shoa, Gojjam, and Mt. Guna (Ginsberg and Macdonald 1990). The largest population exists in the Bale Mountains National Park with 120-160 individuals (Sillero-Zubiri and Gottelli 1995). Canis simensis is found in afro-alpine grasslands and heathlands where vegetation is less than 0.25 m high. It lives at
Canis lupus dingo dingo
designation Canis lupus was recommended over Canis familiaris as species name due to universal usage, though Canis familiaris dingo continues to persist as the subspecies classification in some scientific literature. As of Corbett’s writing in 1995, the current scientific name of dingos was Canis lupus dingo (Corbett 1995; Nowak 1999
Canis latrans coyote
Canis lupus gray wolf
recognized subspecies.Gray wolves are widely recognized to be the ancestor of all domestic dog breeds (Canis lupus familiaris), including feral forms such as dingos (Canis lupus dingo) and New Guinea singing dogs (Canis lupus halstromi). Genetic evidence suggests that gray wolves were domesticated at least twice, and perhaps as many as 5 times, by humans. Artificial selection by humans for particular traits, including size, appearance, aggressiveness, loyalty, and many desirable, specialized skills, has
Canis adustus side-striped jackal
thousands of jackals in the early part of the century and common trapping and poisoning during rabies outbreaks, no direct threat to the species is known. They are relatively rare throughout their range, but are not considered endangered. Conservation efforts have been made by incorporating Canis adustus into numerous national parks and reserves including: Serengeti National Park and Akagera National Park. Side-striped jackals are prey to leopards, hyenas and eagles. For small pups, eagles are an especially
Canis rufus red wolf
Presently, red wolves survive mainly as small relict and reintroduced populations in inaccessible swampland and mountainous terrain (Wilson & Ruff 1999, Nowak 1991). Red wolves are distinguished from their nearest relative, Canis lupus, by their smaller size, relatively narrower proportions, longer legs and ears, and shorter fur. Red wolves have a total length between 1000 and 1300 mm, tail length of from 300 to 420 mm, and shoulder height of 660 to 790 mm. Among red wolves, males average 10 percent larger
Canis dogs, jackals, and wolves
markings, and even to determine a new competitor, predator, or pack mate in the area (Meiri et al., 2007). At a distance, canids rely on a variety of vocalizations to communicate to other canids, and most vocalizations are species specific. Canis lupus howls to communicate. Canis latrans, Canis adustus, Canis mesomelas, and Canis aureus produce a variety of yips and small howls in different tones and pitches to communicate (Malcolm, 2004). Canis are falcultative carnivores (Kupczik and Stynder, 2012
Canis mesomelas black-backed jackal
Glis glis fat dormouse
primary food sources are not available (Krystufek, 2010). There are at least 14 known vertebrates that prey on fat dormice. Owls are their main source of predation, including barn owls (Tyto alba), Eurasian tawny owls (Strix aluco), long-eared owls (Asio otus), and little owls (Athene noctua). Other predators include golden eagles (Aquila chrysaetos), roof rats (Rattus rattus), gray wolves (Canis lupus), red foxes (Vulpes vulpes), brown bears (Ursus arctos), European pine martens (Martes martes), wildcats
Capreolus pygargus eastern roe deer
sexes. Humans (Homo sapiens) hunt Siberian roe deer, and were responsible for their near extinction from eastern Europe and northeastern Siberia in the early 20th century. Natural predators of Siberian roe deer include leopards (Panthera pardus), Eurasian lynx (Lynx lynx), and grey wolves (Canis lupus). Rarely, Siberian roe deer fall prey to Amur tigers (Panthera tigris altaica), snow leopards (Panthera uncia), and brown bears (Ursus arctos).Siberian roe deer live in groups to avoid predation. They exhibit
Microtus pennsylvanicus meadow vole
portions of North America. Black bears Ursus americanus and brown bears Ursus arctos have been known to scavenge for these rodents as well. Other mammals known to prey on meadow voles include grey wolves Canis lupus, fishers Martes pennanti, skunks, and ringtails Bassariscus astutus. Various birds such as jaegers Stercorarius, shrikes Lanius, and gulls also are predators of these rodents. Meadow voles create tunnels both above and slightly below the ground. These tunnels are built under vegetation and used
Ovis dalli Dall's sheep
populations severely if no other prey is available. Coyotes (Canis latrans), golden eagles (Aquila chrysaetos), lynx (Lynx canadensis), grizzly bears (Ursus arctos), black bears (Ursus americanus), and wolverines (Gulo gulo) are also predators. Deaths from accidental falls and avalanches are also common (Wilson and Ruff, 1999). Deep snow, low temperatures, high population density, disease, low-quality forage, and predation are primary sources of mortality, especially among lambs (Bowyer and Leslie, 1992
Capra sibirica Siberian ibex
Hiding is the primary defense against predators during the first few days of a kid’s life. Siberian ibex kids can be preyed upon by golden eagles (Aquila chrysaetos), and hiding or staying close to adult animals are the main defense tactics. Snow leopards (Uncia uncia) prey on Siberian ibex more than any other predator (Fedosenko and Blank 2001). Snow leopards often take mature male Siberian ibexes because of their poor post-rut condition. Lynx (Lynx lynx), brown bears (Ursus arctos), and wolves (Canis
Anser rossii Ross's goose
hatchling stages. The most common predators of the eggs and gosling are parasitic jaegers (Stercorarius parasiticus), glaucous gulls (Larus hyperboreus), long-tailed jaegers (Stercorarius longicaudus), and herring gulls (Larus argentatus). Predators of both eggs and adult geese include arctic foxes (Alopex lagopus), gray wolves (Canis lupus), wolverines (Gulo gulo), and grizzly bears (Ursus arctos).To avoid an attack during incubation, female Ross's geese will vocalize, hiss, and assume a prone position